Saturday, April 9, 2011

Tosei



Bahan-bahannya:
1cwn Beras (rendam 6 jam @semalaman)
1/2cwn Kacang Dhal putih @ Kacang Tosei (rendam 6 jam @ semalaman)
Segenggam nasi semalam (Lebih baik kalau dapat nasi yang sudah berair)
1sk Garam

Caranya:
1.Toskan beras dan kacang yang direndam. Simpan air rendaman dan gunakan untuk dikisar nanti.
2.Kisarkan semua bahan, pastikan adunan tidak terlalu pekat. Masukkan sedikit air jika kelihatan adunan pekat.
3.Rehatkan adunan selama 1jam. Blend adunan sekali lagi supaya teksturnya halus.
4. Panaskan gridle dan sapukan sedikit minyak. Sendukkan adunan tosei dan ratakan senipis yang boleh. Biarkan 1-2 minit. Lipatkan tosei dan angkat. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Kari Ayam Masala

 Assalamualaikum,salam sejahtera semua.Alhamdulillah,kali ni saya nak kongsikan resepi dari India Selatan iaitu Kari Ayam Masala..Jom kita...