Friday, April 1, 2011

Sup Ayam Lengkuas @ Tom Khai Gai

 
Bahannya:
6 ketul ayam
2inci Lengkuas (diketuk)
5biji cili padi
1/4cwn Santan
2sb Sos ikan
1 sb Gula
1biji Bawang besar (hiris)
1 sb Jus limau nipis @ kasturi
Caranya:
1. Didihkan air dalam periuk dan masukkan ayam. Setelah mendidih perlahankan api, masukkan lengkuas. Reneh selama 5 minit.
2. Masukkan cili padi dan bawang besar.
3. Masukkan santan dan gula. Biar hingga mendidih, kemudian masukkan sos ikan dan jus limau. Padamkan api dapur dan sedia untuk dihidangkan panas-panas bersama nasi putih.

No comments:

Post a Comment

Kari Ayam Masala

 Assalamualaikum,salam sejahtera semua.Alhamdulillah,kali ni saya nak kongsikan resepi dari India Selatan iaitu Kari Ayam Masala..Jom kita...