Friday, April 1, 2011

Pau Gebu





Bahan-bahannya:
11/4cwn Air suam (kalau boleh biar panas sikit dari air suam)
11g Yis segera
70g Gula Halus
400g Tepung Pau
2oog Tepung Gandum
11/2st Baking Powder
1sk Garam Halus
1st Bread Softener
42g Shortening
Caranya:
1.Masukkan tepung gandum +Tepung pau +Gula halus + Baking powder +Garam halus ke dalam bekas.
2. Masukkan air suam (Dengan menggunakan garfu,gaulkan bahan-bahan hingga menjadi doh yang agak melekit)
3.Kemudian masukkan bread softener + Shortening (Uli doh hingga permukaan doh licin dan tidak lagi melekat pada jari).
4.Rehatkan doh selama 30 minit (Tutup doh dengan tuala @plastic wrap)
5.Bahagikan doh kepada 30g@50g.Susun doh mengikut urutan dari yang awal hingga akhir.
6.Ambil doh dan letak inti setiap satu hingga habis.Kukuskan selama 10minit.
P/s: Pastikan letak kain pada penutup kukus,supaya air tidak menitis pada pau.

No comments:

Post a Comment

Kari Ayam Masala

 Assalamualaikum,salam sejahtera semua.Alhamdulillah,kali ni saya nak kongsikan resepi dari India Selatan iaitu Kari Ayam Masala..Jom kita...