Selamat hari raya Aidiladha semua..hari ini nak kongsi resepi yang paling simple.Sebenarnya lauk ni dimasak untuk makan tengahari semalam.Baru berkesempatan nak update kat blog..Lauk ni menjadi kegemaran adik saya,tiap kali hidangkan lauk ini berselera dia makan..Kadang-kadang lauk simple macam ni yang buka selera.Bahan-bahan pun tak banyak,senang dan mudah nak sediakannya.Kebetulan pagi semalam,abah beli ikan sardin kat pasar.Mula-mula fikir jugak nak masak apa,disebabkan sibuk buat kuih tengok jam pun dah hampir pukul 12 tengahari,apalagi terus ambil keputusan masak lauk ni..hihi..Bimbang abah balik solat Jumaat nanti makanan tak siap..Maka beginilah resepi asam rebus express saya..=P
Bahan-bahannya:
6ekor Ikan sardin (disiang dan bersihkan)
1biji Bawang merah
3ulas Bawang putih
1/2' Kunyit Hidup
1helai Daun Kunyit (Siatkan)
1sb Pes Cili kering
><500-600ml Air asam jawa
2biji Terung (potong serong)
Garam dan gula secukup rasa
Caranya:
1.Tumbukkan bawang merah + bawang putih + kunyit hidup.
2.Masukkan bahan yang siap ditumbuk ke dalam periuk + pes cili kering dan hidupkan api dapur.Gunakan api sederhana.
3.Masukkan daun kunyit + ikan + air asam jawa +garam + gula secukup rasa.
4.Apabila mendidih masukkan terung.Renehkan menggunakan api perlahan.Biar selama 5 minit.Padamkan api dapur dan sedia untuk di hidangkan.
No comments:
Post a Comment