Pages

Tuesday, November 29, 2011

Gulai Labu Masak Lemak Putih

 Ini merupakan antara menu masakan yang menjadi kegemaran ahli keluarga saya. Biarpun ringkas tapi enak dimakan bersama sambal tumis ikan bilis. Bak kata arwah mak 'mak mertua lalu pun tak perasan'... Apalagi kalau ada ikan sepat masin goreng.. Sepinggan nasi pun tak cukup.hihi. Caranya mudah saja, jom tengok resepinya..

Bahannya:
1/2 biji Labu (buangkan kulitnya dan potong 2'lebar)
500ml santan cair
100ml santan pekat
1helai daun kunyit (disiat)
Garam secukup rasa

Bahan ditumbuk:
1biji Bawang besar 
3ulas bawang putih
sejemput ikan bilis


Caranya:
1.Masukkan labu + bahan-bahan yang ditumbuk + santan cair ke dalam periuk. Masak dengan menggunakan api sederhana.
2.Apabila mula mendiddih,masukkan daun kunyit + garam + santan pekat. Renehkan lagi hingga labu empuk. Kacaukan sekali sekala supaya santan tidak pecah minyak. Padamkan api dapur dan sedia untuk dihidangkan..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...