Tuesday, December 27, 2011

Talam Tepung

 Assalamualaikum semua.Kali ini saya nak kongsi resepi kuih talam tepung.Dahulu,masa kecil arwah mak selalu buatkan.Tiba-tiba pula rasa teringin nak makan kuih ni..apalagi saya dengan adik pun masuk dapur wat projek kuih ni bersama.Jom tengok resepi..

Bahannya:
Bahagian bawah-
60g Tepung beras (4sb)
60g Tepung gandum (4sb)
60g Tepung kastad (4sb)
500ml Santan 
500ml Air suam
150g Gula melaka
2sb Gula halus
2helai daun pandan (siat dan simpul)
4biji Telur
2sk Garam


Bahagian atas-
300g Tepung beras
1200ml santan 
2sk garam


Caranya:
Bhgn Bwh-
1.Masak Gula melaka + Air suam + Gula halus + daun pandan di dalam periuk hingga gula larut.Sejukkan.
2.Masukkan Telur + Sirap gula yang disejukkan + Tepung beras + Tepung gandum + Garam ke dalam mangkuk adunan.gaul sebati.Tapiskan ke dalam periuk dan masak hingga sedikit berketul dan keluar wap.
3.Tuangkan ke dalam acuan loyang size 8'x8' yang telah disapukan sedikit minyak masak.
4.Kukuskan selama 30 minit.Pastikan penutup kukus dibalut dengan kain supaya air tidak menitis di atas permukaan lapisan kuih.
Bhgn Atas-
1.Masukkan Tepung beras + Santan + Garam ke dalam periuk.Sebatikan.
2.Masak adunan menggunakan api perlahan hingga adunan sedikit berketul dan agak pekat.
3.Lorekkan permukaan lapisan bawah sebelum dituangkan adunan bahagian atas.
4.Kukus kuih selama 30-45minit.Sejukkan baru boleh dipotong dan dihidangkan.


Selamat mencuba =)

No comments:

Post a Comment

Kari Ayam Masala

 Assalamualaikum,salam sejahtera semua.Alhamdulillah,kali ni saya nak kongsikan resepi dari India Selatan iaitu Kari Ayam Masala..Jom kita...