Monday, January 9, 2012

Kuih Cara Bersama Daun Bawang

 Assalamualaikum dan selamat sejahtera..Bertemu kembali kita ditahun baru..Alhamdulillah,biarpun banyak perkara yang berlaku tapi kita masih diberi kesempatan olehNya untuk hidup dan bertemu disini..Syukur..=)
Okeylah,hari ini saya nak kongsikan resepi kuih cara..Biasanya kuih cara ni ada dua jenis iaitu yang manis dan juga berlauk.Tapi kali ini saya buat tanpa lauk..hanya taburkan hirisan daun bawang di atasnya..Sedap dimakan begitu saja atau pun dicicah bersama sos kegemaran anda..Jom tengok resepi..




Bahannya:
450g Tepung gandum
1sk Garam halus
1sk Serbuk kunyit
1sb Marjerin
300-450ml Air
1Tangkai Daun bawang (hiris)
*1biji telur (sy tak letak sebab abah perlu berpantang tp biasanya memang sy masukkan)


Caranya:
1.Masukkan tepung gandum + garam + serbuk kunyit + marjerin + Air (masuk sedikit demi sedikit supaya adunan tak terlalu cair)*masukkan telur juga.
2.Panaskan acuan,masukkan sedikit minyak masak pada setiap lubang acuan.
3.Masukkan ke dalam oven bersuhu 180 darjah celsius.Apabila acuan telah panas keluarkan dan tuangkan adunan dan taburkan daun bawang di atas kuih.masak selama 7-10 minit.bergantung pada size kuih.Apabila siap,ulang hingga adunan habis.Sedia untuk dihidangkan.=)

No comments:

Post a Comment

Kari Ayam Masala

 Assalamualaikum,salam sejahtera semua.Alhamdulillah,kali ni saya nak kongsikan resepi dari India Selatan iaitu Kari Ayam Masala..Jom kita...