Tuesday, January 10, 2012

Pulut Kelapa Bersama Sambal Tumis Ikan Bilis

 Hari ini tiba-tiba datang rajin nak tanak pulut kelapa untuk sarapan.Pulut ni makan bersama sambal tumis ikan bilis memang sedap..=).Puas hati dapat makan camni pagi-pagi.Jom tengok resepi




Bahannya:
500g Beras pulut (basuh,bilas dan tapis tp kalau dapat rendam 2-3jam lg bagus..nak cepat sy skip je :D)
450ml Santan
200g Kelapa parut
1sk Garam
Air


Untuk sambal:
300g Pes Cili kering
100g Ikan bilis (goreng)
1biji Bawang besar (hiris)
2Ulas bawang putih (cincang)
1Mangkuk kecil Air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis


Caranya:
1.Sediakan pengukus dan didihkan air.
2.Sapukan sedikit minyak masak ke dalam acuan.Masukkan beras pulut + air (pastikan air sama paras dengan beras pulut).Kukuskan selama 20minit.
3.Campurkan santan + garam + kelapa parut ke dalam mangkuk.Sebatikan.Apabila pulut separuh masak,tuangkan santan tadi ke dalam acuan berisi pulut.Gaul rata.Kukus lagi selama 30minit.
4.Apabila sudah masak padatkan pulut di dalam acuan supaya mudah untuk dipotong-potong nanti.Biar sejuk.
5.Panaskan kuali,masukkan minyak masak.Tumiskan pes cili kering hingga garing.
6.Masukkan Bawang besar + Bawang putih.Biar 3 minit.Masukkan ikan bilis yang siap digoreng + garam + Gula + Air asam jawa.Masak hingga sambal kering sedikit.Sedia intuk dihidangkan.















1 comment:

  1. Assalamualaikum....

    Lapau pulak saya tengok gambau resepi ni... walaupun ringkas tapi menyelerakan dan insya Allah mengenyangkan... :-)

    Saya kalau cukup bahan-bahan di dapur rajin la juga memasak tapi tak ikut buku la.., ikut gerak hati sendiri...

    ReplyDelete

Kari Ayam Masala

 Assalamualaikum,salam sejahtera semua.Alhamdulillah,kali ni saya nak kongsikan resepi dari India Selatan iaitu Kari Ayam Masala..Jom kita...