Tuesday, January 31, 2012

Kerabu Kambas (bitter gourd) Bersama Epal Hijau

 Assalamualaikum..baru hari ini berkesempatan nak kongsi menu ni..Hidangan yang sihat untuk semua..okey jom semak resepinya =)




Bahannya:
4Ekor ikan kembung sederhana besar (dibakar kemudian asingkan dari tulangnya dan carik2kan isi ikan-ketepikan)
2Biji Kambas (bitter gourd)-(hiriskan kemudian gaulkan dgn 1sk garam halus.biar 15minit kemudian perah sedikit buangkan air pahitnya)
2biji Bawang besar-dihiris
2biji epal hijau- dihiris (perahkan sedikit lemon supaya epal tidak lebam)
2batang serai-dihiris
6-7biji cili padi-dihiris 
4sb kerisik
sedikit perahan limau kasturi @lemon
Garam dan gula secukup rasa


Caranya:
1.Sediakan mangkuk besar.Masukkan Kambas + Epal + Bawang besar + Serai + Cili padi + Kerisik + Isi ikan kembung + Garam + Gula.
2.Gaulkan hingga sebati.Rasakan, jika kurang masam baru tambahkan sedikit lagi air perahan limau kasturi @ lemon.
3.Biarkan 15 minit baru dihidangkan bersama nasi putih panas..Bagus untuk pesakit kencing manis..macam abah saya.=) 


Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment

Kari Ayam Masala

 Assalamualaikum,salam sejahtera semua.Alhamdulillah,kali ni saya nak kongsikan resepi dari India Selatan iaitu Kari Ayam Masala..Jom kita...