Thursday, December 15, 2011

Daging Masak Manis Jepun

 Assalamualaikum,maaf lama tak update resepi kat sini.Akhir-akhir ni agak sibuk menerima tempahan kuih untuk majlis kenduri jadi tak berkesempatan untuk menjengah ke sini.Okey,kali ni nak kongsi resepi lama.Mengapa saya kata lama sebab resepi ni ambil dalam koleksi buku resepi arwah mak.Kalau kertas biasanya warnanya putih,tapi kertas kat buku resepi mak dah jadi kuning..hihi boleh bayangkan buku tu dah tersimpan lama.Kebetulan minggu lepas dok menyelongkar almari mencari buku resepi masa study dulu,terjumpa buku arwah mak.Saya ni ada la satu 'penyakit' yang memang tak leh nak ubah dari dulu..suka sangat letak barang kat tempat paling 'selamat'..at least sendiri fikir tempat tu selamat..dah tu bila nak guna,cari satu rumah pun tak jumpa..Rupanya,letak tempat lain cari kat tempat lain..haha..camno den nak ubah perangai yang satu ni pun tak tau la.Bukan sekali,banyak kali lak tu benda ni jadi..huhu.Penyelesaiannya,kalau nak simpan barang inform adik biar dia pun tahu skali..tapi ada jugak kelemahannya,sebab kadang-kadang adik pun macam saya jugak..hahaha..2 x 5 je kitorang ni..Kalau siapa-siapa ada penyelesaian bagi 'penyakit' kitorang ni sila lah sarankan ye..Cukup cite pasal ni jom tengok resepi ni..ha lagi satu jangan tanya kenapa nama dia masak manis jepun sebab saya pun tak tau..kot-kot lah ada orang pernah tinggal kat jepun bertanya kann..=D


Bahannya:
500g Daging Batang Pinang (hiris nipis)
10 ulas Bwg Putih (kisar)
10 biji Bwg merah (kisar)
15 tangkai cili kering (rebuskan kemudian kisar jadikan pes cili)
1inci Halia (kisar)
2sb Lada Hitam (tumbuk kasar)
3sb Kicap manis
1sk kicap pekat
3biji Kentang (buang kulitnya dan potong 4)
2biji bwg besar (hiris)
kulit kayu manis,bunga lawang
1cwn air
Garam,gula dan cuka makan secukup rasa.
Daun sup,daun bawang dan bawang goreng untuk hiasan 


Caranya:
1.Panaskan kuali,masukkan minyak gorengkan bawang besar hingga kekuningan dan angkat.Kemudian gorengkan kentang separuh masak angkat dan ketepikan.
2.Tumiskan bwg merah + bwg putih + halia + lada hitam + pes cili  hingga garing.
3.Masukkan daging + air kemudian tutupkan kuali.Biar hingga empuk.
4.Masukkan cuka + kicap manis + kicap pekat + kulit kayu manis + bunga lawang.Apabila mendidih masukkan kentang + bawang besar yang siap digoreng tadi.
5.Masukkan garam dan gula secukup rasa.Biarkan 5 minit hingga kuahnya pekat sedikit dan matikan api dapur.Taburkan daun sup,daun bawang dan bawang goreng di atasnya untuk hiasan.


Selamat mencuba =)

No comments:

Post a Comment

Kari Ayam Masala

 Assalamualaikum,salam sejahtera semua.Alhamdulillah,kali ni saya nak kongsikan resepi dari India Selatan iaitu Kari Ayam Masala..Jom kita...