Kali ini saya nak kongsikan resepi puding coklat yang menjadi kegemaran ramai. Resepi ni saya ambil dari website resepi dessert. Dah ubahsuai sikit..hehe..org putih punye resepi pandai-pandai je modify.. Jom tengok resepi..
Bahannya:
1/2cwn Serbuk Koko
1cwn Gula halus
1/2sk Garam
43/4cwn Susu segar full cream
4sb Tepung Jagung
1/2sk Esen Vanilla
3sb Mentega
1packet Halal gelatine @Agar2 serbuk 10-11g
Sos custard:
1cwn susu
1sb esen vanilla
31/2sb Gula halus
2biji Telur (ambil kuning sahaja-pukulkan sedikit)
Caranya:
1.Masukkan serbuk koko + Gula + susu + garam + Tepung Jagung + esen vanila + Agar-agar ke dalam periuk. Masak menggunakan api sederhana hingga mendidih.
2.Pastikan sentiasa dikacau adunan supaya tidak hangit dibahagian bawah periuk.
3.Masukkan mentega. Kacau hingga adunan puding pekat dan berkilat.
4.Padamkan api dapur dan masukkan ke dalam acuan.Sejukkan.
5.Sediakan satu periuk kecil. Masukkan susu dan masak hingga mendidih dengan menggunakan api perlahan.
6.Masukkan gula + kuning telur + esen vanila. Kacau selalu hingga sos pekat.
7.Keluarkan puding yang telah disejukkan dari acuan. Hidangkan bersama sos custard.
*Petua bagi mengeluarkan puding dengan mudah, basahkan acuan dengan air terlebih dahulu sebelum dituangkan adunan puding. Apabila puding mengeras, ia mudah dikeluarkan nanti.
No comments:
Post a Comment