1kg Keladi Wangi (Buangkan kulitnya,potong dadu dan rebus hingga empuk-toskan air dan ketepikan)
11/2 ketul Gula Melaka (><75g)
75g Sagu biji (bilas dengan air dan toskan)
3helai Daun Pandan (disiat dan simpulkan)
><100g Bubur cha cha (rebus dan rendamkan dalam air sejuk-kemudian toskan)
1/2biji Kelapa parut (perahkan santan pekat-terlebih dahulu dan asingkan.Kemudian masukkan hampas kelapa ke dalam blender,masukkan 11/2cwn air kisarkan dan perahkan pati santan cair)
1sk Garam halus
Untuk doh cha cha-
100g Tepung gandum
1/4sk Garam halus
><50ml Air
Pewarna merah,kuning (ikut citarasa)
Caranya:
Untuk Doh Cha-cha:
1.Tepung gandum + Air (masukkan sedikit2) + Garam.Uli hingga menjadi doh.Pastikan doh agak kental.
2.Bahagikan kepada 3 bahagian.Titiskan pewarna pada doh dan uli lagi hingga warna sebati di dalam doh.
3.Sediakan periuk kecil berisi air kira-kira 3/4 penuh dari periuk.GUnakan api sederhana.
4.Gelekkan doh memanjang,gunakan gunting dan guntingkan doh sedikit2 ke dalam periuk tadi hingga doh habis digunting.Apabila doh timbul,tapiskan doh tadi dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk dan ketulan ais.Lakukan hingga semua doh habis.
5.Toskan tepung cha cha yang siap direndam di dalam air sejuk dan ketepikan.
6.Sediakan periuk dan masukkan santan cair + Gula melaka + Daun Pandan (masak hingga gula larut)
7.Masukkan sagu biji + keladi yang siap direbus + tepung cha-cha + garam secukup rasa.Renehkan 5 minit.
8.Akhir sekali masukkan santan pekat.Masak lagi 3-5minit.Sejukkan dan sedia untuk dihidangkan.
P/s:Bubur ini,rasanya manis-manis buah saja,kalau suka lebih manis,tambahkan 3-4sb gula halus.Senang je kan nak buat..:D
No comments:
Post a Comment