Assalamualaikum, selamat pagi. Hari ini saya nak kongsikan resepi ayam masak kicap, cuma ada tambahan rempah supaya ada kelainan dari segi rasanya.
6 ketul Ayam (Gaul dgn kunyit kunyit hidup yg ditumbuk + Garam)
Bahan-bahannya:
1biji Bawang besar -dikisar
3ulas Bawang putih -dikisar
2inci Halia -dikisar
1inci Lengkuas -dikisar
2sb Pes cili
2sb Kicap manis
1mangkuk kecil air Asam jawa
1batang serai dititik
Garam dan Gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Bahan Yg Dikisar Kering- (rempah2 ini gorengkan tanpa minyak dahulu baru dimesin)
2sk Jintan Putih
21/2sk Jintan Manis
3biji Buah pelaga
2sk Lada Hitam
Bahan Untuk Ditumis-
Kayu manis,Bunga cengkih,bunga lawang
Caranya:
1.Gorengkan ayam yang telah digaulkan dengan kunyit dan garam-separuh masak. (ketepikan)
2.Tumiskan kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang.
3.Campurkan bahan kisar dengan pes cili + bahan yang dikisar kering. Masukkan ke dalam kuali bersama bahan yang sedang ditumis.
4.Biarkan hingga naik bau dan bahan-bahan sebati + masukkan serai yang dititik.
5.Masukkan kicap manis + garam + gula secukup rasa.
6.Seterusnya,masukkan ayam + air asam jawa. Perlahankan api dapur dan biarkan hingga kuahnya pekat sedikit. Padamkan api dapur dan sedia untuk dihidangkan.
*Boleh dimasukkan kacang peas,kismis serta kacang gajus.
No comments:
Post a Comment