Thursday, November 10, 2011

Sup Tulang

 Assalamualaikum, selamat sejahtera semua. Kali ni nak update resepi sup tulang pula. Masak sup ni raya haji yang lepas tapi kongsikan resepinya lewat sebab sibuk dengan urusan lain. Resepi ini istimewa sikit sebab ada letak cili hijau. Sedap..ada rasa pedas-pedas sikit. Selamat mencuba....


Bahan-bahannya-
1kg Tulang + daging
2biji Bawang besar-kisar
4ulas Bawang putih-kisar
2inci Halia -kisar
10biji Cili padi hijau (sy guna cili padi sebab cili hijau dah habis..)-kisar
2sk Biji ketumbar (goreng tanpa minyak,kemudian kisar)
2sk Lada hitam-kisar
3biji Kentang-potong 4
1batang Lobak merah-potong ikut citarasa
1500ml Air
Bahan tumis-
kayu manis,bunga cengkih,buah pelaga n bunga lawang
Minyak utk menumis
Garam secukup rasa

Caranya:
1.Tumiskan bahan tumis. Masukkan semua bahan kisar. Tumis hingga rempah naik bau dan wangi.
2.Masukkan Tulang + daging. Biar 5minit, masukkan air. Perlahankan api dapur kepada sederhana.
3.Apabila sup mula mendidih masukkan kentang + lobak merah +garam. Renehkan lagi, guna api perlahan.
4.Sepanjang tempoh mereneh, gunakan senduk dan buangkan minyak dan buih yang timbul pada permukaan sup.
5.Masak selama 2-3 jam. Kalau nak pendekkan tempoh masak pun boleh, cuma rasa tulang yang direbus lebih lama lebih enak. Taburkan daun sup dan bawang goreng ketika menghidang. 

P/s-Gambar sy tu takde daun sup dan bawang goreng pun..hihi tak sempat dah nak letak tak sabar nak makan. =D


No comments:

Post a Comment

Kari Ayam Masala

 Assalamualaikum,salam sejahtera semua.Alhamdulillah,kali ni saya nak kongsikan resepi dari India Selatan iaitu Kari Ayam Masala..Jom kita...