Bahan-bahannya-
1kg Tulang + daging
2biji Bawang besar-kisar
4ulas Bawang putih-kisar
2inci Halia -kisar
10biji Cili padi hijau (sy guna cili padi sebab cili hijau dah habis..)-kisar
2sk Biji ketumbar (goreng tanpa minyak,kemudian kisar)
2sk Lada hitam-kisar
3biji Kentang-potong 4
1batang Lobak merah-potong ikut citarasa
1500ml Air
Bahan tumis-
kayu manis,bunga cengkih,buah pelaga n bunga lawang
Minyak utk menumis
Garam secukup rasa
Caranya:
1.Tumiskan bahan tumis. Masukkan semua bahan kisar. Tumis hingga rempah naik bau dan wangi.
2.Masukkan Tulang + daging. Biar 5minit, masukkan air. Perlahankan api dapur kepada sederhana.
3.Apabila sup mula mendidih masukkan kentang + lobak merah +garam. Renehkan lagi, guna api perlahan.
4.Sepanjang tempoh mereneh, gunakan senduk dan buangkan minyak dan buih yang timbul pada permukaan sup.
5.Masak selama 2-3 jam. Kalau nak pendekkan tempoh masak pun boleh, cuma rasa tulang yang direbus lebih lama lebih enak. Taburkan daun sup dan bawang goreng ketika menghidang.
P/s-Gambar sy tu takde daun sup dan bawang goreng pun..hihi tak sempat dah nak letak tak sabar nak makan. =D
No comments:
Post a Comment