Petang Sabtu lepas,abah minta buatkan kuih untuk dibawa ke surau.Jadual hari tu pula dah penuh dengan jemputan kenduri.Kalau beritahu awal tak apa juga..hee..abah memang camtu,suka minta last minute.Apalagi,ligat kepala otak ni fikir kuih yang senang dan cepat nak sediakan.Maka,kuih ni jadi pilihan.Jom semak resepi..=)
Bahan-bahannya:
500g Kacang dhal (rendamkan semalaman-toskan dan kisar)*saya rendam 3jam je pun dah ok.
1 biji Bawang besar (hiris)
2 ulas Bawang putih (cincang)
3 tangkai Cili kering (hiris halus)
2 tangkai Daun kari
2sk Jintan manis
1 biji Telur
2sb Tepung Gandum
1sk serbuk kunyit
Garam secukup rasa.
Minyak untuk menggoreng
Caranya:
1.Masukkan kacang dhal yang telah dikisar ke dalam penapis.Toskan supaya air yang berlebihan dapat dikeluarkan.
2.Ambil kanji yang tersejat dari air yang dikeluarkan tadi dan gaulkan ke dalam kacang dhal yang ditapis.
3.Masukkan kacang dhal + bawang besar + cili kering + daun kari + jintan manis + telur + tepung + serbuk kunyit + garam ke dalam mangkuk.Gaulkan sebati.Bentukkan bulat @ lonjong.
4.Panaskan kuali,masukkan minyak masak dan gorengkan hingga kuning keemasan.Angkat dan toskan minyak.Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment