Hujung minggu cuaca pun sendu je..perut pun asyik nak makan.Adik lelaki saya suruh buatkan meggi goreng.Hurm,dah bujang-bujang pun minta kakak masakkan.Jadi inilah meggi goreng versi saya..ada masukkan seaweed baki buat sushi dulu.Resepinya seperti di bawah.
Bahannya:
4 keping Mee maggi (rebus kemudian toskan lalukan dibawah air paip yang mengalir supaya mee lebih kenyal)
1biji Bawang besar (potong dadu)
3ulas bawang putih (cincang)
1/2 bhgn Napa cabbage (potong kecil)
4biji Cili hidup (hiris)
4biji cili padi (hiris)
1sb sos tiram
1sk serbuk lada sulah
1biji telur
3keping seaweed (disiat kecil2)
Garam secukup rasa
*Kalau nak letak ayam,daging @ seafood pun boleh ikut citarasa.
Caranya:
1.Tumiskan bawang bear + bawang putih + cili hidup + cili padi hingga naik bau.
2.Masukkan sos tiram + lada sulah + napa cabbage + garam.Kacau sebati.
3.Masukkan mee maggi yang telah ditoskan dan gaul rata.Pecahkan telur dan gaul rata.
4.Masukkan kepingan seaweed sejurus sebelum api dipadamkan.
5.Padamkan api dapur,sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment