Bahan-bahannya:
1 ekor ikan merah (dibersihkan dan di potong)
10 biji cili hijau (dikisar)
1inci halia (dikisar)
2biji Bawang besar (dihiris)
3ulas Bawang putih (dihiris)
kayu manis,bunga lawang,buah pelaga dan bunga cengkih (rebus dengan 1cwn air selama 3minit dan asingkan dari air rebusan-simpan air rebusan rempah)
3biji kentang (dipotong 4)
600-700ml air
1keping asam keping
Garam secukup rasa
2sb minyak masak
Caranya:
1.Panaskan periuk, masukkan minyak masak, tumiskan kayu manis + bunga lawang + buah pelaga + bunga cengkih.
2.Masukkan bawang besar + bawang putih, tumis hingga naik bau dan kekuningan.
3.Seterusnya masukkan cili hijau + halia. Tumiskan hingga naik minyak.
4.Masukkan ikan merah + kentang + air + air rebusan rempah + asam keping. Renehkan dengan menggunakan api dapur sederhana.
5.Masukkan garam secukup rasa dan biarkan sup mereneh selama 15-20 minit hingga kentang empuk.
Siap untuk dihidangkan bersama nasi putih panas. Taburkan bawang goreng dan daun sup...
Selamat mencuba :-)
No comments:
Post a Comment