Bahan-bahannya:
500g cili kering (direbus dan dikisar menjadi pes cili)
1kg Ikan bilis (dibersihkan dan digoreng)
5 Biji Bawang besar (dihiris)
6ulas Bawang putih (dikisar halus)
1mangkuk kecil Air asam jawa
50g gula melaka
3sb Gula pasir
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Caranya:
1.Panaskan kuali masukkan minyak masak,gorengkan ikan bilis hingga garing.Toskan minyaknya dan ketepikan.
2.Tumiskan pes cili kering hingga naik minyak.Masukkan bawang besar + bawang putih masak hingga pecah minyak.
3.Masukkan air asam jawa + Gula melaka + gula pasir + garam secukup rasa.Tumiskan hingga sambal kering sedikit dan masukkan ikan bilis yang telah digoreng tadi.Gaulkan rata hingga sebati.Matikan api dapur dan sedia untuk dihidangkan..
P/s:Sukatan gula terpulang pada citarasa masing-masing.Sedap dihidang bersama roti puri,nasi lemak,pulut kuning ,lontong dll.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kari Ayam Masala
Assalamualaikum,salam sejahtera semua.Alhamdulillah,kali ni saya nak kongsikan resepi dari India Selatan iaitu Kari Ayam Masala..Jom kita...
-
Selamat hari raya Aidiladha semua..hari ini nak kongsi resepi yang paling simple.Sebenarnya lauk ni dimasak untuk makan tengahari semalam.Ba...
-
Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.. Lamanya tak menjengah ke mari.Almaklumlah sekarang sedang sibuk uruskan majlis untuk ke...
No comments:
Post a Comment