Saturday, September 10, 2011

Sambal Tumis Ikan Bilis

Bahan-bahannya:

500g cili kering (direbus dan dikisar menjadi pes cili)
1kg Ikan bilis (dibersihkan dan digoreng)
5 Biji Bawang besar (dihiris)
6ulas Bawang putih (dikisar halus)
1mangkuk kecil Air asam jawa
50g gula melaka
3sb Gula pasir
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Caranya:

1.Panaskan kuali masukkan minyak masak,gorengkan ikan bilis hingga garing.Toskan minyaknya dan ketepikan.
2.Tumiskan pes cili kering hingga naik minyak.Masukkan bawang besar + bawang putih masak hingga pecah minyak.
3.Masukkan air asam jawa + Gula melaka + gula pasir + garam secukup rasa.Tumiskan hingga sambal kering sedikit dan masukkan ikan bilis yang telah digoreng tadi.Gaulkan rata hingga sebati.Matikan api dapur dan sedia untuk dihidangkan..

P/s:Sukatan gula terpulang pada citarasa masing-masing.Sedap dihidang bersama roti puri,nasi lemak,pulut kuning ,lontong dll.

No comments:

Post a Comment

Kari Ayam Masala

 Assalamualaikum,salam sejahtera semua.Alhamdulillah,kali ni saya nak kongsikan resepi dari India Selatan iaitu Kari Ayam Masala..Jom kita...