Bahan-bahan:
2kg Daging Batang pinang (boleh guna ayam @ apa saja yang anda suka)
10 biji bawang merah (kisar)
4biji bawang besar (kisar)
6ulas bawang putih (kisar)
10 biji cili padi (kisar)
2inci kunyit hidup(kisar)
2inci halia (kisar)
3inci lengkuas (kisar)
10 tangkai cili kering ( direbus dan dikisar menjadi pes cili)
1keping kayu manis
2kuntum bunga lawang
3 butir buah pelaga
5kuntum bunga cengkih
2keping asam keping
1mangkuk kecil air asam jawa
2biji santan
250g kerisik
5batang serai dihiris halus
5keping daun limau purut dihiris halus
2keping daun kunyit dihiris halus
Garam secukup rasa
Gula melaka secukup rasa
Caranya:
1.Panaskan kuali,masukkan minyak dan tumiskan kayu manis + bunga lawang + buah pelaga + bunga cengkih.
2.Masukkan bahan kisar bawang merah + bawang besar + bawang putih + cili padi + kunyit hidup + halia + lengkuas.Tumis hingga naik bau masukkan pes cili biarkan hingga pecah minyak.
3.Masukkan daging + serai + daun limau purut + daun kunyit + santan + asam keping + air asam jawa.
4.Masukkan garam + gula melaka secukup rasa.Apabila kuahnya kering sedikit masukkan kerisik dan masak lagi hingga kuahnya pekat mengikut citarasa anda.Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment