Bahan-bahan:
Bahan A-
300g Gula Melaka
240g Gula pasir
450ml Air
2 helai Daun Pandan (disiat dan disimpul)
Bahan B-
190g Tepung Gandum*
120g Tepung Ubi*
60g Tepung Beras*(*disatukan & diayak)
900ml Air
2cmb Air Abu (alkaline water)
3/4 cmb Air kapur
2sb Kicap manis
2sb kicap Pekat
Bahan C-
1cwn Kelapa Parut Putih
secubit garam
Caranya:
1.Masukkan semua bahan A ke dalam periuk dan didihkan hingga gula larut.Matikan api dapur dan sejukkan.
2.Sediakan bahan B,campurkan semua bahan di dalam mangkuk dan masukkan bahan A yang telah sejuk.Tapiskan adunan dan masukkan ke dalam periuk dan masak hingga nampak nampak wap keluar dari adunan.Pastikan sentiasa dikacau adunan kaswi supaya tidak berketul.
3.Padamkan api dapur dan masukkan ke dalam loyang ukuran 8'x8' kukus selama 30-45 minit.
P/s:Balutkan penutup kukus dgn kain supaya air tidak bertakung di atas kuih semasa masak,sekiranya apabila sudah masak terdapat air pada permukaan kuih gunakan tuala bersih untuk diserapkan air yang ada.Biarkan sejuk baru dipotong2.Gaulkan dengan kelapa parut yang dicampur dengan sedikit garam tadi.Sedia untuk dihidangkan.
*Resepi ini kredit dari Mat Gebu@myresepi.com tapi saya telah ubah suai mengikut cara dan resepi arwah mak saya.Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment