Bahan-bahannya:
1 ekor ayam dipotong 16
25biji cili padi (dikisar)
3sb pes cili kering
10 ulas bawang merah (dikisar)
5 ulas bawang putih (dikisar)
1inci kunyit hidup (ditumbuk@ dikisar halus)
2inci halia (ditumbuk@ dikisar halus)
2 inci lengkuas (ditumbuk @ dikisar halus)
5batang serai (dihiris halus)
6helai daun limau purut (dihiris halus)
3helai daun kunyit (dihiris halus)
2 keping asam keping
2biji perahan pati santan (500ml)
200g kerisik
25g gula melaka
2sb gula pasir
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Caranya:
1.Panaskan kuali,masukkan minyak masak tumiskan pes cili kering + cili padi + bawang merah + bawang putih + halia + lengkuas + kunyit hidup..Tumis hingga naik bau.
2.Masukkan ayam dan gaulkan rata.biarkan selama 15 minit hingga ayam separuh masak.
3.Masukkan asam keping + santan + serai + daun limau purut + daun kunyit + gaulkan sebati.
4.Seterusnya masukkan gula melaka + gula pasir + garam secukup rasa + kerisik.Kacaukan sekali sekala hingga rendang kering..Kepekatan kuah terpulang pada citarasa individu..Apabila kering,padamkan api dapur dan sedia dihidangkan bersama ketupat @ lemang.
Selamat mencuba (^-^)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kari Ayam Masala
Assalamualaikum,salam sejahtera semua.Alhamdulillah,kali ni saya nak kongsikan resepi dari India Selatan iaitu Kari Ayam Masala..Jom kita...
-
Selamat hari raya Aidiladha semua..hari ini nak kongsi resepi yang paling simple.Sebenarnya lauk ni dimasak untuk makan tengahari semalam.Ba...
-
Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.. Lamanya tak menjengah ke mari.Almaklumlah sekarang sedang sibuk uruskan majlis untuk ke...
No comments:
Post a Comment