Bahan-bahannya:
Kobis Cina aka Napa Cabbage (pilih kobis panjang yang bersaiz gemuk
tapi pendek kerana sesuai dibuat kimchi)
1 cwn Serbuk Lada Merah
2 sb Sos Ikan
2 sb Gula pasir
1 sb halia ditumbuk
1 sb bawang putih ditumbuk
4 batang daun Bawang @ leek @ sedikit Kucai
Air secukupnya bagi menggaul semua bahan
Caranya:
2. Potong kobis kepada 4 bahagian.
3. Celup kobis dalam air sekali supaya tidak rosak.
4. Taburkan garam pada setiap lapisan kobis panjang. Simpan dalam bekas
dan masukkan sedikit air tapi jangan rendam, biar selama 6 jam kerana
garam akan mengeluarkan air daripada kobis.
5. Bilas kobis dengan dicelup-celup di dalam air sebanyak 3x.
Toskan airnya hingga kering.
Toskan airnya hingga kering.
6. Sementara itu,buat sos dengan mencampurkan semua bahan berikut:
serbuk cili + sos ikan + gula + pes halia + pes bawang putih + air. Gaul sebati.
serbuk cili + sos ikan + gula + pes halia + pes bawang putih + air. Gaul sebati.
7. Lumurkan sos pada setiap helaian kobis hingga rata. Lakukan dengan lembut
supaya kobis tidak patah. Potongkan daun bawang 2’ panjang dan gaulkan dengan sos.
supaya kobis tidak patah. Potongkan daun bawang 2’ panjang dan gaulkan dengan sos.
8. Kemas semula daun kobis yang dilumur tadi dan ikat dengan helaian
daun yang atas sekali. Genggam sekejap supaya tiada ruang
udara antara celah daun.
daun yang atas sekali. Genggam sekejap supaya tiada ruang
udara antara celah daun.
9. Susun dalam bekas yang disteril.
10. Ia boleh dimakan terus sebagai salad kimchi segar,@ boleh juga menjerukkan
kimchi dengan membiarkan kimchi dalam suhu bilik selama satu hari
dan kemudian simpan dalam peti sejuk.
10. Ia boleh dimakan terus sebagai salad kimchi segar,@ boleh juga menjerukkan
kimchi dengan membiarkan kimchi dalam suhu bilik selama satu hari
dan kemudian simpan dalam peti sejuk.
11. Apabila hendak dimakan,keluarkan kimchi dalam kuantiti yang diperlukan
dengan menggunakan sudu. Kimchi ini boleh bertahan berbulan-bulan.
dengan menggunakan sudu. Kimchi ini boleh bertahan berbulan-bulan.
No comments:
Post a Comment