Bahan-bahannya:
4 biji telur
300g Gula pasir (blend)
250g Tepung Gandum
250ml santan @ susu
1 sk tepung ubi
1 sk Baking powder
1 sk Pewarna Hijau
1 sk pes pandan
1 sb ovalette
Garam
Sedikit minyak
Sedikit Kelapa parut bahagian putih
Caranya:
1. Ayak tepung gandum bersama baking powder.
2. Sapukan minyak pada acuan, gaulkan kelapa parut putih dengan
garam dan tepung ubi. Tekankan dalam acuan.
garam dan tepung ubi. Tekankan dalam acuan.
3. Pukulkan telur dan gula hingga kembang (warna bertukar dari kuning kepada cream).
Masukkan ovalette. Guna high speed pukul hingga adunan kembang.
Masukkan ovalette. Guna high speed pukul hingga adunan kembang.
4. Masukkan pes pandan dan pewarna hijau ke dalam santan @ susu. Larutkan.
5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan santan.
Lakukan hingga habis. Akhiri dengan tepung. Gaul rata.
Lakukan hingga habis. Akhiri dengan tepung. Gaul rata.
6. Masukkan dalam acuan,susun acuan dalam pengukus.
7. Kukuskan selama 10 minit. Alas penutup kukus dengan kain
supaya air tidak menitis pada kuih.
supaya air tidak menitis pada kuih.
8. Apabila masak keluarkan kuih dari acuan segera. Ulang step 2, lakukan
hingga adunan habis.
hingga adunan habis.
No comments:
Post a Comment