Monday, October 17, 2011

Tang Yuan

Bahan-bahannya:
untuk dumpling:
2cwn Tepung pulut
1sb Gula castor
secubit Garam
200ml Air
Pewarna merah,kuning,hijau

untuk sirap:
2cwn Air
2/3cwn Gula castor
sehelai Daun pandan (siat dan simpulkan)
1/2 inci halia (hiris nipis)

Caranya:
1.Masukkan air + Gula castor + daun pandan + halia.Masak hingga sirap mendidih dan padamkan api dapur.Sejukkan.
2.Masukkan tepung pulut + gula castor + garam + air.   uli hingga jadi doh dan bahagikan kepada 3 bahagian.
3.Titiskan pewarna pada setiap doh mengikut warna yang diinginkan. 
4.Bentukkan doh seperti bebola kecil,letakkan di atas pinggan dan biarkan 20-30 minit sebelum doh di masak.Ini membolehkan doh mengeras sedikit dan mudah untuk merebus nanti.
5.Didihkan air didalam satu periuk,masukkan doh yang dibentukkan tadi mengikut warna satu persatu,masak hingga doh terapung dipermukaan.
6.Masukkan dumpling yang sudah siap dimasak ke dalam bekas berisi air + ais = supaya dumpling lebih kenyal.Toskan dan hidangkan bersama sirap yang telah disejukkan tadi.

No comments:

Post a Comment

Kari Ayam Masala

 Assalamualaikum,salam sejahtera semua.Alhamdulillah,kali ni saya nak kongsikan resepi dari India Selatan iaitu Kari Ayam Masala..Jom kita...