Tuesday, October 18, 2011

Ondeh-ondeh

Bahan-bahannya:
500g Tepung pulut
2sb Tepung gandum
1sk Garam halus
><150ml Air pandan (3helai daun pandan dimesin dan ambil airnya)
Pewarna hijau
1 buku Gula melaka (di potong dadu kecil2)
1/2 biji kelapa parut (digaul bersama sedikit garam)

Caranya:
1.Campurkan tepung pulut + tepung gandum + garam halus + air (uli hingga jadi doh)
2.Titiskan beberapa titis pewarna hijau,uli doh hingga warna sekata.
3.Sediakan periuk berisi air lebih kurang 3/4 paras periuk dan didihkan.
4.Ambil sedikit doh dan masukkan gula melaka dan bentukkan seperti bebola.
5.Masukkan semua doh yang siap dibentukkan ke dalam periuk berisi air yang dididihkan tadi.Apabila doh timbul dipermukaan bermakna doh sudah masak.Angkat dan toskan.
6.Gaulkan bersama kelapa parut dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Kari Ayam Masala

 Assalamualaikum,salam sejahtera semua.Alhamdulillah,kali ni saya nak kongsikan resepi dari India Selatan iaitu Kari Ayam Masala..Jom kita...