Pages

Tuesday, September 6, 2011

Daging Masak Cabe Hijau

Bahan-bahannya:

250g Daging Batang Pinang (dipotong2 nipis)
2sk Air Perahan Limau nipis @ kasturi
2sk Serbuk Kunyit
2sk Serbuk Lada Sulah
6biji Cili Hijau (dikisar @ ditumbuk)
10biji Cili Padi (dikisar @ ditumbuk)
1biji Bawang Besar (dikisar @ ditumbuk)
3ulas Bawang Putih (dikisar @ ditumbuk)
1inci Halia (dikisar @ ditumbuk)
1inci Lengkuas (dititik)
3Helai daun Limau Purut (dihiris halus)
Garam dan gula secukup rasa
 10biji Tomato Hijau (dibelah dua)
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara-caranya:
1.Gaulkan daging + sedikit garam + serbuk kunyit + serbuk lada sulah hingga rata.Perapkan selama 15-20 minit.
2.Apabila sudah diperap,panaskan kuali dan masukkan minyak masak.Gorengkan daging hingga berwarna agak coklat,angkat dan tapiskan minyaknya.
3.Kemudian,keluarkan sebahagian minyak gorengan tadi biarkan baki dalam satu senduk untuk menumis.
4.Tumiskan Bawang besar + cili hijau + cili padi + bawang putih + halia + lengkuas.Biar hingga pecah minyak,masukkan daun limau purut + garam + gula secukup rasa.Gaulkan rata,masukkan tomato hijau dan padamkan api dapur dan sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas.

P/s:Daging boleh digantikan dengan ayam @ makanan laut seperti udang dll.Bagi makanan laut untuk bahan perapan tak perlu masukkan air perahan limau.Air perahan limau hanya dimasukkan ketika menumis sambal cili hijau.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...