Sunday, August 14, 2011

Wan tan hor

Bahan-bahannya:
*Mee
500g Kuey teow (Hor fun)
3ulas Bawang putih (dicincang halus)
2sk Kicap pekat 
2sk Kicap manis
21/2sb Sos tiram
1sk Lada sulah @ lada hitam
*Untuk kuah
200g Daging batang pinang (hiris nipis)
50g Putik jagung @ mix vegetables
100g Sawi
2 keping Tauhu putih (optional)
3ulas Bawang putih (dicincang halus)
2inci Halia (hiris halus)
2sk Lada sulah
600ml stok daging (boleh guna air biasa masukkan 2kiub daging sebagai ganti)
Garam secukup rasa
2sb Tepung jagung
2biji Telur

Caranya:
*Mee
1.Panaskan kuali,masukkan minyak dan tumiskan bawang putih.
2.Masukkan kuey teow + kicap pekat + kicap manis + sos tiram.Gaulkan rata.Masukkan lada sulah.Matikan api dapur dan angkat masukkan dalam mangkuk dan ketepikan.
*Untuk kuah
1.Tumiskan bawang putih + halia hingga kekuningan dan naik bau.Masukkan stok daging.
2.Masukkan daging + lada sulah + sawi + mix vegetables + putik jagung + garam.
3.Apabila mendidih,masukkan campuran tepung jagung.
4.Pukulkan telur dan masukkan ke dalam kuah yang sedang mendidih,kacaukan rata perlahan-lahan.Matikan api dapur dan tuangkan ke atas mee yang telah siap digoreng tadi.Hiaskan dengan hirisan cili hidup,daun sup dan bawang goreng.Sedia untuk dihidangkan.

*Daging boleh digantikan dengan ayam @ makanan laut seperti udang dan sotong.Begitu juga bahan sampingan seperti sayur,boleh ditambah cendawan tiram dll.

No comments:

Post a Comment

Kari Ayam Masala

 Assalamualaikum,salam sejahtera semua.Alhamdulillah,kali ni saya nak kongsikan resepi dari India Selatan iaitu Kari Ayam Masala..Jom kita...