Friday, June 24, 2011

Soft Bun

Bahan-bahannya:
1000g Tepung High Protein
150g Gula halus
30g Susu tepung
100g Marjerin
30g Yis
10g Bread Improver
20g Bread Softener
1 biji Telur
20g Garam halus
500ml Air
360g Inti (sardin@kacang merah@kaya dll)

Caranya:

1. Masukkan tepung + Gula +Garam + marjerin + yis + bread improver + bread softener + telur.Gaulkan rata.
2. Masukkan air kemudian ulikan hingga menjadi doh dan lembut.
3. Angkat dan bulatkan doh.
4.Rehatkan doh selama 10 minit.
5. Timbang mengikut sukatan.(50g)
6. Masukkan inti kedalam doh tadi.
7.Masukkan ke dalam prover selama 15 minit. (Jika tiada prover..biarkan doh naik pada suhu luar)
8.Bakar doh pada suhu 180 - 200 darjah celsius selama 15 minit.
9. Angkat dan sejukkan.Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

Kari Ayam Masala

 Assalamualaikum,salam sejahtera semua.Alhamdulillah,kali ni saya nak kongsikan resepi dari India Selatan iaitu Kari Ayam Masala..Jom kita...