Bahan-bahannya:
11/2 cwn beras basmathi @ beras biasa pun boleh (basuh dan tapiskan)
6 ketul ayam (goreng separuh masak dan ketepikan)
1biji Bawang holland (potong dadu)
2ulas Bawang putih (cincang halus)
1inci Halia (tumbuk halus-cincang halus pun boleh)
1cwn Mix vegetables
2sb rempah campuran (1.5sk-jintan manis,1sk-jintan putih,2kuntum-bunga lawang,4biji-buah pelaga,1batang-kayu manis,5biji-bunga cengkih,1.5sk-lada hitam,2sk biji ketumbar -tumbuk hingga halus untuk hasilkan rempah campuran ini )
2helai Daun pandan
1sb Marjerin @ butter + 1sk minyak masak (untuk menumis)
21/4cwn Air
Garam secukup rasa
Caranya:
1.Sediakan periuk tanah,masukkan marjerin@butter + minyak masak.Tumiskan bawang holland + bawang putih + halia + rempah campuran hingga naik bau.
2.Masukkan daun pandan + mix vegetables + beras.Gaulkan sebati,biarkan 3 minit.
3.Masukkan air + ayam yang telah digoreng + garam secukup rasa.Tutupkan periuk dan masak menggunakan api sederhana.Kacaukan nasi sesekali supaya tidak berkerak.Padamkan api dapur apabila nasi sudah masak.
Sedia untuk dihidangkan,selamat mencuba ^_^
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kari Ayam Masala
Assalamualaikum,salam sejahtera semua.Alhamdulillah,kali ni saya nak kongsikan resepi dari India Selatan iaitu Kari Ayam Masala..Jom kita...
-
Selamat hari raya Aidiladha semua..hari ini nak kongsi resepi yang paling simple.Sebenarnya lauk ni dimasak untuk makan tengahari semalam.Ba...
-
Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.. Lamanya tak menjengah ke mari.Almaklumlah sekarang sedang sibuk uruskan majlis untuk ke...
No comments:
Post a Comment