Bahan-bahannya:
200g Tepung Gandum
550ml Air Suam
1/2skYis segera
1sk Garam halus
1sk Gula
Caranya:
1.Masukkan tepung gandum + gula halus + yis + garam ke dalam mangkuk.
2.Kemudian masukkan air suam dan gaul rata menggunakan whisk.Adunan tepung mestilah sedikit cair.
3.Tutupkan mangkuk dengan tuala bersih dan rehatkan adunan selama 1 jam.
4.Panaskan non-stick pan @ gridle,sapukan sedikit minyak masak.Gaulkan adunan rata,dan sendukkan ke atas kuali non-stick tadi.Biarkan sehingga lubang-lubang kecil muncul dipermukaan serabai.Angkat serabai apabila seluruh permukaan serabai dipenuhi lubang-lubang kecil dan tiada kelihatan tepung yang belum masak.
5.Sedia dihidangkan bersama pelbagai jenis kari @ sirap gula melaka.
No comments:
Post a Comment