Bahan-bahannya:
6 biji kentang (dikupas kulitnya,potongkan 1/2' lebar dan gorengkan 1/2 msk)
1ekor ikan tuna sederhana besar(buangkan tulang,cincang isinya dan masak dlm periuk kecil hingga kering airnya.
3 ulas bawang putih (cincangkan halus dan gorengkan hingga kuning keemasan dan naik bau)
2 tangkai daun bawang dan daun sup (hiriskan halus)
3sb serbuk lada hitam
1/2 cwn bawang goreng
2 biji telur ayam
Garam secukup rasa
Caranya:
1.Tumbukkan kentang yang telah digoreng tadi hingga tiada yang berketul-ketul.
2.Campurkan garam + lada hitam ke dalam isi ikan tuna yang dikeringkan airnya tadi dan gaul sebati.
3.Kemudian masukkan campuran isi tuna ke dalam bekas yang berisi kentang yang telah ditumbuk halus.
4.Seterusnya masukkan bawang goreng + bawang putih serta minyak gorengannya + daun bawang + daun sup.Gaulkan hingga sebati. ( Jika adunan kelihatan berderai,masukkan sebiji telur ayam ke dalam adunan supaya ia lembap dan mudah dibentukkan)
5.Bentukkan bergedil bulat dan leper mengikut saiz yang anda inginkan.
6.Sediakan telur ayam yang telah dipukul dan celupkan bergedil tadi ke dalamnya dan goreng hingga kekuningan.Toskan dan sedia untuk dihidangkan.
P?s:Jika tiada tuna yang segar,boleh digantikan dengan tuna di dalam tin.
No comments:
Post a Comment