Tuesday, January 31, 2012

Kerabu Kambas (bitter gourd) Bersama Epal Hijau

 Assalamualaikum..baru hari ini berkesempatan nak kongsi menu ni..Hidangan yang sihat untuk semua..okey jom semak resepinya =)




Bahannya:
4Ekor ikan kembung sederhana besar (dibakar kemudian asingkan dari tulangnya dan carik2kan isi ikan-ketepikan)
2Biji Kambas (bitter gourd)-(hiriskan kemudian gaulkan dgn 1sk garam halus.biar 15minit kemudian perah sedikit buangkan air pahitnya)
2biji Bawang besar-dihiris
2biji epal hijau- dihiris (perahkan sedikit lemon supaya epal tidak lebam)
2batang serai-dihiris
6-7biji cili padi-dihiris 
4sb kerisik
sedikit perahan limau kasturi @lemon
Garam dan gula secukup rasa


Caranya:
1.Sediakan mangkuk besar.Masukkan Kambas + Epal + Bawang besar + Serai + Cili padi + Kerisik + Isi ikan kembung + Garam + Gula.
2.Gaulkan hingga sebati.Rasakan, jika kurang masam baru tambahkan sedikit lagi air perahan limau kasturi @ lemon.
3.Biarkan 15 minit baru dihidangkan bersama nasi putih panas..Bagus untuk pesakit kencing manis..macam abah saya.=) 


Selamat mencuba..

Thursday, January 26, 2012

Sekadar menjengah bertanya khabar..

 Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat semua yang sudi berkunjung ke sini.Sejak ketibaan tahun baru ni,makin sibuk pula dengan aktiviti harian hinggakan tiada kesempatan untuk 'update' resepi di sini.Nantilah,bila ada kesempatan saya kongsikan dengan semua ya..Apa pun,saya tetap nak ucapkan terima kasih kepada semua yang berkunjung di sini dan kepada sesiapa yang berminat nak mencuba mana-mana resepi yang terdapat di sini,saya izinkan.Kalau nak kongsikan dengan teman-teman lain pun saya izinkan,ilmu yang baik, sebaiknya kita sebarkan dan kongsikan bersama.Jika ada kekurangan pada mana-mana resepi di sini,saya mohon maaf pastinya kekurangan pada diri saya.Oleh itu,terima kasih yang tak terhingga sekali lagi pada semua dan selamat memasak.(^_^)~

Tuesday, January 10, 2012

Pulut Kelapa Bersama Sambal Tumis Ikan Bilis

 Hari ini tiba-tiba datang rajin nak tanak pulut kelapa untuk sarapan.Pulut ni makan bersama sambal tumis ikan bilis memang sedap..=).Puas hati dapat makan camni pagi-pagi.Jom tengok resepi




Bahannya:
500g Beras pulut (basuh,bilas dan tapis tp kalau dapat rendam 2-3jam lg bagus..nak cepat sy skip je :D)
450ml Santan
200g Kelapa parut
1sk Garam
Air


Untuk sambal:
300g Pes Cili kering
100g Ikan bilis (goreng)
1biji Bawang besar (hiris)
2Ulas bawang putih (cincang)
1Mangkuk kecil Air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis


Caranya:
1.Sediakan pengukus dan didihkan air.
2.Sapukan sedikit minyak masak ke dalam acuan.Masukkan beras pulut + air (pastikan air sama paras dengan beras pulut).Kukuskan selama 20minit.
3.Campurkan santan + garam + kelapa parut ke dalam mangkuk.Sebatikan.Apabila pulut separuh masak,tuangkan santan tadi ke dalam acuan berisi pulut.Gaul rata.Kukus lagi selama 30minit.
4.Apabila sudah masak padatkan pulut di dalam acuan supaya mudah untuk dipotong-potong nanti.Biar sejuk.
5.Panaskan kuali,masukkan minyak masak.Tumiskan pes cili kering hingga garing.
6.Masukkan Bawang besar + Bawang putih.Biar 3 minit.Masukkan ikan bilis yang siap digoreng + garam + Gula + Air asam jawa.Masak hingga sambal kering sedikit.Sedia intuk dihidangkan.















Monday, January 9, 2012

Kuih Cara Bersama Daun Bawang

 Assalamualaikum dan selamat sejahtera..Bertemu kembali kita ditahun baru..Alhamdulillah,biarpun banyak perkara yang berlaku tapi kita masih diberi kesempatan olehNya untuk hidup dan bertemu disini..Syukur..=)
Okeylah,hari ini saya nak kongsikan resepi kuih cara..Biasanya kuih cara ni ada dua jenis iaitu yang manis dan juga berlauk.Tapi kali ini saya buat tanpa lauk..hanya taburkan hirisan daun bawang di atasnya..Sedap dimakan begitu saja atau pun dicicah bersama sos kegemaran anda..Jom tengok resepi..




Bahannya:
450g Tepung gandum
1sk Garam halus
1sk Serbuk kunyit
1sb Marjerin
300-450ml Air
1Tangkai Daun bawang (hiris)
*1biji telur (sy tak letak sebab abah perlu berpantang tp biasanya memang sy masukkan)


Caranya:
1.Masukkan tepung gandum + garam + serbuk kunyit + marjerin + Air (masuk sedikit demi sedikit supaya adunan tak terlalu cair)*masukkan telur juga.
2.Panaskan acuan,masukkan sedikit minyak masak pada setiap lubang acuan.
3.Masukkan ke dalam oven bersuhu 180 darjah celsius.Apabila acuan telah panas keluarkan dan tuangkan adunan dan taburkan daun bawang di atas kuih.masak selama 7-10 minit.bergantung pada size kuih.Apabila siap,ulang hingga adunan habis.Sedia untuk dihidangkan.=)

Kari Ayam Masala

 Assalamualaikum,salam sejahtera semua.Alhamdulillah,kali ni saya nak kongsikan resepi dari India Selatan iaitu Kari Ayam Masala..Jom kita...