Sunday, August 14, 2011

Wan tan hor

Bahan-bahannya:
*Mee
500g Kuey teow (Hor fun)
3ulas Bawang putih (dicincang halus)
2sk Kicap pekat 
2sk Kicap manis
21/2sb Sos tiram
1sk Lada sulah @ lada hitam
*Untuk kuah
200g Daging batang pinang (hiris nipis)
50g Putik jagung @ mix vegetables
100g Sawi
2 keping Tauhu putih (optional)
3ulas Bawang putih (dicincang halus)
2inci Halia (hiris halus)
2sk Lada sulah
600ml stok daging (boleh guna air biasa masukkan 2kiub daging sebagai ganti)
Garam secukup rasa
2sb Tepung jagung
2biji Telur

Caranya:
*Mee
1.Panaskan kuali,masukkan minyak dan tumiskan bawang putih.
2.Masukkan kuey teow + kicap pekat + kicap manis + sos tiram.Gaulkan rata.Masukkan lada sulah.Matikan api dapur dan angkat masukkan dalam mangkuk dan ketepikan.
*Untuk kuah
1.Tumiskan bawang putih + halia hingga kekuningan dan naik bau.Masukkan stok daging.
2.Masukkan daging + lada sulah + sawi + mix vegetables + putik jagung + garam.
3.Apabila mendidih,masukkan campuran tepung jagung.
4.Pukulkan telur dan masukkan ke dalam kuah yang sedang mendidih,kacaukan rata perlahan-lahan.Matikan api dapur dan tuangkan ke atas mee yang telah siap digoreng tadi.Hiaskan dengan hirisan cili hidup,daun sup dan bawang goreng.Sedia untuk dihidangkan.

*Daging boleh digantikan dengan ayam @ makanan laut seperti udang dan sotong.Begitu juga bahan sampingan seperti sayur,boleh ditambah cendawan tiram dll.

Sunday, August 7, 2011

Roti Berinti

Bahan-bahannya:
Doh:
1800g Tepung gandum serbaguna
2sk Baking powder
2sk Garam halus
2sb Gula halus
2sb Susu pekat
400ml Air
3sb Shortening

Inti:
200g Ayam (dipotong dadu)
5biji Kentang (dipotong dadu dan rebus)
3biji Bawang besar (dihiris)
2ulas Bawang putih
2sb Rempah kari + sedikit air (jadikan pes)
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak masak utk menumis

Kuah:
300g Kacang dhal
4tangkai kacang panjang (dipotong size 2')
1sk Jintan manis
1sk Jintan Putih
1/2sk Biji sawi

1tangkai Daun kari
1biji Bawang merah (dihiris)
2ulas Bawang putih (dicincang)
1/2 sk Serbuk kunyit
1keping Asam gelugor
Garam secukup rasa

Caranya:
Doh-
1.Masukkan Tepung gandum + baking powder + Shortening ke dalam mangkuk.Gaul rata dengan menggunakan garfu.
2.Masukkan Air + Garam + Gula + Susu.Kacau hingga semua bahan larut.  
3.Kemudian,masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan gaulkan sebati dan uli hingga doh licin.
4.Timbangkan doh mengikut size yang diingini.Bentukkan bulat-bulat dan rehatkan doh selama 1jam.

Kuah-
1.Rebuskan kacang dhal hingga empuk.
2.Jintan manis + jintan putih gorengkan tanpa minyak hingga naik bau.
3.Panaskan minyak,tumiskan jintan manis + jintan putih + biji sawi + daun kari.Masukkan hirisan bawang merah + bawang putih yang dicincang.
4.Seterusnya,masukkan serbuk kunyit dan tumis hingga naik bau.
5.Masukkan kacang dhal yang telah empuk bersama-sama air rebusan kacang dhal tadi.Diikuti dengan asam gelugor dan garam.
6.Apabila kuah mendidih,masukkan kacang panjang dan biar hingga mendidih kali ke dua.Padamkan api.Sedia untuk dihidangkan.

Inti-
1.Panaskan kuali,masukkan minyak masak.Tumiskan bawang putih + 1/4 daripada hirisan bawang merah.
2.Masukkan rempah kari dan tumis hingga rempah garing.
3.Masukkan ayam dan masak seketika.Masukkan garam dan gula secukup rasa.
4.Seterusnya,masukkan kentang yang telah direbus dan gaulkan sebati.
5.Akhir sekali,masukkan baki hirisan bawang merah.Gaulkan sebati dan matikan api dapur.sejukkan sebelum dimasukkan dalam doh nanti.
6.Apabila inti sejuk,leperkan doh menggunakan doh roller,masukkan inti seperti mengisi inti pau.Kemudian,ambil doh roller dan gelekkan doh yang berisi inti hingga leper.
7.Panaskan gridle,sapukan sedikit minyak dan masak roti hingga kuning keemasan.Angkat dan sedia dihidangkan bersama kuah tadi.

~Selamat mencuba~

Kari Ayam Masala

 Assalamualaikum,salam sejahtera semua.Alhamdulillah,kali ni saya nak kongsikan resepi dari India Selatan iaitu Kari Ayam Masala..Jom kita...